Medieval Wall

31.03.2015.

Kategorije: Ostalo

Medievalwall.com traži suradnike

0

Medievalwall želi pružiti priliku mladim povjesničarima umjetnosti i povjesničarima (studentima, nedavno diplomiranima...) da objave svoje radove na našem portalu. Ovime želimo postati on line platforma na kojoj će se razmjenjivati ideje, međusobno predstaviti te upoznati kolege koji se bave srednjim vijekom.

04.09.2013.

Kategorije: Društvo

Franački feudalizam

0

Kada govorimo o privrednim i društvenim odnosima na europskom tlu u ranom srednjem vijeku, ono što svakako moramo spomenuti su ti isti odnosi tadašnjih dvaju velesila; Franačkog i Bizantskog carstva. Franački feudalizam o kojem ćemo govoriti u ovom članku svoj je vrhunac doživio u doba vladavine Karolinga od druge polovice 8. st. Stopedesetogodišnja vladavina te dinastije uvelike je pridonijela i svakako je najzaslužnija za kompletno stasanje (zapadno) europskog feudalizma.

05.08.2013.

Kategorije: Društvo

Srednjovjekovno oružje

0

Srednjovjekovno oružje možemo podijeliti na navalno i zaštitno, a zatim i na hladno i vatreno. Najviše se koristilo hladno oružje, iako se krajem ovoga razdoblja sve više počinje koristiti i vatreno, koje će ga postupno, gotovo u potpunosti istisnuti.

07.07.2013.

Kategorije: Društvo

Vitezovi

1

Srednjovjekovni ratnici plemićkog roda, koji su se borili jašući na konju, nazivali su se vitezovima. Omiljeno oružje bili su im mačevi, te nešto rijeđe koplja i sjekire.U Europi se javljaju s pojavom feudalizma, a razdoblje u kojem su bili najaktivniji bilo je od 11. do 13. st. S krajem srednjeg vijeka, vitezove zamijenjuju pješaci plaćenici, a oni počinju gubiti na važnosti.